Wat zijn de kosten van een energielabel

02/04/2022 Admin

De kosten van een energielabel variëren op basis van een paar punten. Gaat u bijvoorbeeld aan de slag met het verhuren of verkopen van een appartement, dan kost het opvragen van het energielabel minder in vergelijking met de kosten voor de opname van een ééngezinswoning. U betaalt voor de werkzaamheden die de energieadviseur uitvoert en de registratie van het energielabel. Hierdoor kunnen de kosten per aanbieden flink van elkaar verschillen.

 

Waarom u kosten voor het energielabel maakt

In 2015 kreeg elke woning kosteloos een voorlopig energielabel toegewezen. Dit voorlopige energielabel is een schatting en kan daarom niet gebruikt worden tijdens de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Om een definitief energielabel in handen te krijgen huurt u in 2022 een energieadviseur in die bij u langskomt voor een opname. Tijdens deze opname doet de energieadviseur een aantal controles en metingen, waarna er een energierapport opgesteld kan worden. Hier vloeit uiteindelijk het definitieve energielabel uit.

 

Het opstellen van het energielabel zelf kost niet veel, maar u betaalt voor de diensten van de energieadviseur. De energieadviseur is gemiddeld één uur bezig voor de volledige opname. Hierna moet er een rapport opgesteld worden en een definitief energielabel gecreëerd worden. De gemiddelde kosten die u voor de opname van een appartement betaald liggen rond de € 100. Voor de opname van een normale woning betaalt u gemiddeld € 200.

Kosten energielabel aanvragen in 2022

Voor de kosten van het aanvragen van het energielabel houdt u dus rekening met een bedrag tussen de € 100 en € 200. U kunt zelf kiezen welke energieadviseur u inschakelt voor het opstellen van het definitieve energielabel. Door de overheid zijn er weinig regels gesteld, waardoor energieadviseurs zelf mogen bepalen wat zij in rekening brengen. Wilt u zeker weten dat het aanvragen van het energielabel soepel verloopt en u niet tegen onverwachte kosten aanloopt? Vraag uw nieuwe energielabel dan aan bij Labelkeuring. Bij ons profiteert u namelijk altijd van een op maat gemaakte dienstverlening voor een vaste prijs die wij vooraf met u bespreken. Zo gaat u goed voorbereid aan de slag met het aanvragen van uw energielabel in 2022.

 

Waarom je een energielabel moet aanvragen

Een energielabel biedt informatie over hoe energiezuinig de woning is en hoe u de woning energiezuiniger kunt maken. De woningen die worden beoordeeld met een laag energielabel hebben het meeste werk nodig om de woning energiezuinig te maken. Investeert u als verkoper of verhuurder in het energiezuiniger maken van uw woning, dan heeft dit direct invloed op de waarde van het gebouw. Hoe groener het energielabel, hoe hoger de koop- of huurprijs kan zijn. Hiernaast heeft een groen energielabel vaak invloed op hoe snel een woning verhuurd op verkocht is.

 

Het aanvragen van een energielabel is bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen verplicht. U moet het energielabel kunnen tonen in de verkoop- of verhuuradvertentie en het is niet toegestaan om de woning te verkopen zonder het energielabel. Als u dit wel doet, dan riskeert u als particuliere verkoper een boete van € 435 per verkochte woning. Verkoopt u woningen via uw bedrijf en overhandigt u geen definitief energielabel, dan riskeert u een boete die kan oplopen tot € 870 per verkochte woning.

Voorkom onnodige kosten energielabel

U voorkomt onnodige kosten door het energielabel op tijd aan te vragen. Om erachter te komen of het energielabel nog geldig is kunt u het energielabel checken. Dit doet u online bij verschillende websites. Het energielabel dat u online kunt vinden is echter een inschatting van de energiezuinigheid en mag niet gebruikt worden in de verkoop- of verhuuradvertenties. Door tijdig te beginnen met het aanvragen van een energielabel, voorkomt u onnodige kosten. In de meeste gevallen neemt het aanvragen van een energielabel enkele weken in beslag, maar niet bij Labelkeuring!

Snel een definitief energielabel aanvragen

Bij Labelkeuring is het mogelijk om een definitief energielabel aan te vragen in slechts 4 stappen. U ontvangt het energielabel binnen 5 werkdagen na de opname, waardoor u sneller kunt beginnen met het publiceren van de verkoop- of verhuuradvertentie. Voor de opname komt onze energieadviseur bij u langs om een aantal punten te controleren:

 

 • De isolatiewaarden van de woning;
 • De gebruikte materialen van de kozijnen, gevel, het dak en deuren;
 • Cv-ketel, boiler en meterstanden;
 • Energiebesparende voorzieningen.

 

Als de adviseur alle informatie heeft verzameld, dan worden de bevindingen in een uitgebreid rapport vastgesteld. Als opdrachtgever kunt u dit rapport inzien, zodat u precies weet wat de adviseur heeft gedaan en waar het energielabel op gebaseerd is.

Energielabel aanvragen voor andere gebouwen

Bij Labelkeuring is het mogelijk om een nieuw energielabel aan te vragen in 4 simpele stappen. U begint met het invullen van basisgegevens, zoals uw e-mail adres en het woonadres waarvoor u het energielabel aanvraagt. Bent u van plan om een ander gebouw te verkopen, dan is het belangrijk om te controleren of een energielabel aanvragen vereist is. In sommige gevallen hoeft u namelijk geen energielabel aan te vragen. U heeft geen energielabel nodig als u de volgende gebouwen verkoopt of verhuurt:

 • Een beschermd monument;
 • Gebouwen met religieuze functies;
 • Vrijstaande gebouwen die kleiner zijn dan 50 m²;
 • Tijdelijke gebouwen zoals een bouwkeet of pop-up winkel;
 • Gebouwen die geen energie verbruiken;
 • Bedrijfspanden en fabriekshallen;
 • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt.

 

Kosten energielabel laag houden

Wilt u de kosten van het aanvragen van het energielabel zo laag mogelijk houden en toch verzekerd zijn van een snelle service? Dan bent u bij Labelkeuring aan het juiste adres. U vraagt het energielabel aan in 4 simpele stappen:

1. Maak uzelf kenbaar als verkoper of verhuurder door uw gegevens bij ons achter te laten.

2. Wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak op locatie. Tijdens deze afspraak komt de energieadviseur bij u langs voor een uitgebreide opname van de woning.

3. De energieadviseur staat op het afgesproken moment voor de deur voor de opname. De adviseur heeft toegang nodig tot de meterkast. Het is daarom fijn als de ruimte rondom de meterkast is vrijgemaakt. Verder hoeft u geen voorbereidingen te treffen.

4. Na de opname maakt de adviseur een rapport en een definitief energielabel. U ontvangt het energielabel binnen 5 werkdagen.

 

Benieuwd naar wat het aanvragen van een energielabel kost in uw situatie? Neem nu contact met ons op!