Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?

16/05/2022 Admin

Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren? Een goede vraag voor mensen die van plan zijn om een woning of utiliteitsgebouw te verkopen of te verhuren. Een groener energielabel betekent namelijk dat de huur- of verkoopprijs hoger is. Hiernaast draagt een groen energielabel bij aan een snellere verkoop of verhuur van panden. Ontdek hier hoe u het energielabel van uw bestaande gebouw kunt verbeteren én de kosten hiervan kunt drukken.

 

Is het definitieve energielabel van uw woning laag en wilt u het energielabel verbeteren, dan kunt u maatregelen nemen om de woning energiezuiniger te maken. Dit zijn de 6 meest effectieve tips voor het verbeteren van uw energielabel. 

Investeer in een zuinige ketel

Oude Cv-ketels zijn over het algemeen niet energiezuinig. Is de oude ketel aan vervanging toe, dan kiest u het beste voor een HR ketel (hoog rendement). Met dergelijke ketels bespaart u al snel € 200 tot € 400 per jaar. Kiest u voor een combiketel die op een zonneboiler wordt aangesloten, dan bent u nog energiezuiniger bezig.

Investeer in een goed ventilatiesysteem

Goed geïsoleerde woningen zijn goed voor het energielabel, maar funest voor het wooncomfort als u niet investeert in een goed ventilatiesysteem. Het ventilatiesysteem zorgt ervoor dat het CO2-gehalte in huis niet te hoog wordt, en als u voor een WTW installatie kiest dan is het zelfs mogelijk om de woning te verwarmen met het ventilatiesysteem. De koude buitenlucht wordt hiermee verwarmd voordat het naar binnen word geblazen, waardoor u minder hoeft te stoken.

Installeer een warmtepomp

U kunt ook kiezen voor een (hybride) warmtepomp. Dit is een duurzaam energiesysteem waarmee warmte uit de lucht, water en grond wordt omgezet in bruikbare warmte voor in huis. De warmtepomp is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het opwarmen van kraan- en douchewater. Om een warmtepomp goed te laten werken is een optimale isolatie essentieel. Heeft u een energielabel lager dan C, dan werkt een warmtepomp niet en moet u eerst investeren in betere isolatie.

Mik op een optimale isolatie

Wilt u het energielabel snel verbeteren, dan is isolatie de beste manier. Combineer dak-, gevel-, muur-, vloer- en glasisolatie met elkaar om de grootste impact te maken. Een gemiddelde woning die is voorzien van goede spouwmuur- en vloerisolatie bespaart gemiddeld € 370 per jaar aan energiekosten. Investeert u in het isoleren van het dak, dan bespaart u gemiddeld € 500 per jaar aan stookkosten. Met goede isolatie is het zelfs mogelijk om een G-label in een B-label te veranderen.

Stap over op zonnepanelen

Met zonnepanelen is het mogelijk om uw eigen energie op te wekken. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om uw buren ook te voorzien van stroom. Hoe groter uw woonoppervlakte, hoe meer zonnepanelen u nodig heeft om in aanmerking te komen voor een beter energielabel. U kunt op het huidige energielabel terugvinden hoe dit in uw situatie zit.

Kies voor dubbel of HR glas

Alhoewel er nog weinig huizen zijn met enkel glas, is het belangrijk om het glas te vervangen als u een beter energielabel wilt ontvangen. Enkel glas zorgt namelijk voor veel warmteverlies. Kiest u voor dubbel of HR glas, dan verbetert u niet alleen de isolatiewaarden in de woning. Dikker glas houdt namelijk ook geluid tegen. Vervangt u de ramen in een tussenwoning van enkel glas naar HR glas, dan bespaart u gemiddeld € 240 per jaar aan stookkosten.

Een nieuw energielabel aanvragen

Is de woning energiezuiniger gemaakt, dan is het tijd voor het aanvragen van een nieuw energielabel. U kunt het nieuwe energielabel aanvragen door een afspraak te maken met een energieadviseur. De adviseur komt bij u langs en neemt de woning in gemiddeld 1 uur op. De adviseur kijkt naar kenmerken van de woning, waaronder de afmetingen en de aanwezige installaties. De isolatiewaarden worden ook opgenomen, waarna er een energierapport opgemaakt kan worden.

Bespaar geld met de ISDE

Per 1 januari 2022 is het voor huiseigenaren mogelijk om onder voorwaarden 30% subsidie te ontvangen voor het isoleren van de woning. Verenigingen van Eigenaren kunnen de subsidie ook aanvragen. Een andere mogelijkheid voor het bekostigen van energiebesparende maatregelen is door geld te lenen tegen een lage rente. Kiest u voor de investeringssubsidie duurzame energie en besparing (ISDE), dan kunt u een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, het vervangen van ramen en vloerisolatie. De subsidie is geldig bij 2 of meer maatregelen of bij één grote aanpassing. Onder grote aanpassingen vallen de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet.

Subsidie aanvragen voor isolatie van appartementen

Verenigingen van Eigenaren vragen voor de isolatie van appartementen de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) aan. Deze subsidie mag gebruikt worden voor energieadvies, energiebesparende maatregelen in het gebouw en specifieke appartementen en procesbegeleiding bij een meerjarenonderhoudsplan. Heeft u een koopwoning, dan is het ook mogelijk om een Energiebespaarlening af te sluiten. Dit is een lening die u tegen een lage rente en boete vrij af kunt sluiten.

Een nieuw energielabel aanvragen na verbeteringen

Een nieuw energielabel aanvragen na aangebrachte verbeteringen is verstandig voor mensen die hun woning willen verkopen of verhuren. Hoe groener het label, hoe hoger de huur- of verkoopprijs is. Wilt u een nieuw energielabel aanvragen, dan doet u dat bij Labelkeuring in 4 simpele stappen.

  • Start de aanvraag door uw postcode, huisnummer en contactgegevens door te geven. Het is hierbij handig als u vast informatie verstrekt over de woning. Gaat het bijvoorbeeld om een eengezinswoning of een appartement?
  • Onze energieadviseur neemt contact met u op voor het maken van een afspraak. Tijdens deze afspraak voert de adviseur metingen en controles uit om het energielabel te kunnen bepalen.
  • Tijdens het bezoek hoeft u niets te doen. Het is prettig als de adviseur direct toegang heeft tot de meterkast. De opname duurt gemiddeld 1 uur, waarna het energierapport wordt opgesteld.
  • U ontvangt het definitieve energielabel binnen 5 werkdagen, waarna u aan de slag kunt met het verkopen of verhuren van uw woning.

 

Bent u benieuwd wat het in uw situatie kost om een nieuw energielabel aan te vragen? Start uw aanvraag direct en ontvang een vrijblijvende offerte!