Hoe lang is een energielabel geldig en wat moet ik doen als het energielabel niet meer geldig is? Als huiseigenaar komt er een moment waarop deze vragen gesteld worden. Geen zorgen, want in dit artikel vertellen wij u alles over de geldigheid van een energielabel, hoe u kunt controleren of het label nog geldig is en wat u moet doen als het energielabel niet meer geldig is.
Hoe lang is een energielabel geldig?
Elk definitief energielabel is 10 jaar geldig. Of het energielabel definitief of tijdelijk is ontdekt u op de website van EP-online. Voert u uw gegevens hier in en komt er een energielabel tevoorschijn, dan is dit het label dat u kunt gebruiken bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen en utiliteitsgebouwen. U ziet ook in één oogopslag wanneer het label verloopt, zodat u zich goed voor kunt bereiden op het op tijd aanvragen van een nieuw energielabel.
Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen en utiliteitsgebouwen en biedt waardevolle informatie voor potentiële huurders en kopers. Met het label kunnen zij namelijk inschatten hoe hoog de energiekosten zijn en hoe hoog het wooncomfort in het gebouw is. Hiernaast biedt het label informatie over hoe het gebouw energiezuiniger gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld door te investeren in betere isolatie of zonnepanelen. Tot slot laat het label zien hoe snel de woning van het gas afgehaald kan worden. Met het oog op de toekomst is dit zeer waardevolle informatie voor (nieuwe) vastgoedeigenaren.
Een nieuw energielabel aanvragen na een renovatie
Heeft u tijdens de geldige termijn van het energielabel maatregelen getroffen om het pand energiezuiniger te maken? Dan loont het om een nieuw energielabel aan te vragen. Op die manier zorgt u ervoor dat het label altijd actueel is en u de juiste informatie verstrekt aan potentiële kopers en huurders. Hiernaast kan een nieuw energielabel ervoor zorgen dat u het pand voor een hogere prijs kunt verkopen of verhuren. Hoe groener het label, hoe hoger de prijs. Hiernaast verhoogt een groen label de kans op een snelle verkoop of verhuur. Alle reden om na renovatiewerkzaamheden een nieuw energielabel aan te vragen.
Een definitief energielabel aanvragen voor verhuur, verkoop of oplevering
Bij het verkopen, verhuren en opleveren van panden bent u verplicht om het definitieve energielabel aan de nieuwe eigenaar of huurder te overhandigen. Omdat het tijdelijke label niet geldig is, is de aanvraag van een nieuw label vereist in deze gevallen. U moet het definitieve energielabel vermelden in de verkoop- of verhuuradvertentie. Daarom is het belangrijk om het energielabel als één van de eerste stappen in het proces aan te vragen. Zet u een pand of woning te koop of te huur zonder definitief energielabel? Dan riskeert u als particuliere verkoper of verhuurder een boete van € 435 per pand. Bent u een zakelijke verkoper of verhuurder, dan riskeert u een boete van € 870 bij afwezigheid van een geldig label.
Voor het aanvragen van het nieuwe energielabel kunt u terecht bij Labelkeuring. Wij zorgen er niet alleen voor dat de aanvraag snel in behandeling wordt genomen, maar houden u tijdens de aanvraag op de hoogte van de ontwikkelingen. Dit zorgt ervoor dat u gerust aan de slag gaat met het aanvragen van een nieuw energielabel, maar hoe doet u dat eigenlijk?
Zo vraagt u een nieuw energielabel aan
Het aanvragen van een nieuw energielabel is in 2022 ingewikkelder dan u misschien gewend bent. Vroeger was het namelijk mogelijk om het definitieve label online te bestellen. Hierbij werd het tijdelijke label omgezet naar een definitief label. Het definitieve label was hierdoor snel beschikbaar, maar niet accuraat. Daarom is het in 2022 verplicht om het nieuwe energielabel op te laten stellen door een gecertificeerde energieadviseur. Bij Labelkeuring vraagt u het nieuwe energielabel aan in 4 simpele stappen.
Start de aanvraag voor het nieuwe energielabel
Het begint met het starten van de aanvraag van een nieuw energielabel. Door uw gegevens aan ons door te geven via de website, kunnen wij contact met u opnemen voor het maken van een afspraak met de energieadviseur.
Maak een afspraak met de energieadviseur
Na ontvangst van uw gegevens nemen wij contact met u op. Tijdens dit contactmoment is er ruimte om vragen te stellen, zodat u goed voorbereid aan de slag gaat met het begeleiden van de energieadviseur door uw woning of pand. Houdt er rekening mee dat het enkele weken kan duren voor de energieadviseur bij u langs kan komen. Hoe lang het duurt voor de afspraak is ingepland is afhankelijk van de drukte.
Begeleid de adviseur door de woning voor de opname
De energieadviseur staat na het maken van de afspraak op de afgesproken datum en tijd voor de deur. De adviseur is gemiddeld één uur bezig met het uitvoeren van controles, inspecties en metingen. U hoeft geen meubels te verplaatsen, maar het is wel prettig als de adviseur directe toegang tot de meterkast en Cv-installatie heeft. Na de opname stelt de adviseur een energierapport op waarna het definitieve energielabel gemaakt kan worden.
Ontvang het nieuwe label binnen 5 werkdagen
Na het bezoek van de energieadviseur kunt u achterover leunen en wachten tot het energielabel binnen is. U ontvangt het definitieve energielabel binnen 5 werkdagen, waarna u aan de slag kunt met de volgende stap in het verkoop- of verhuurproces. Zo zorgen wij er samen voor dat u goed voorbereid aan de slag gaat met het plaatsen van advertenties en voorkomt u dat u een boete moet betalen.
Samengevat
Samengevat is het energielabel van uw woning 10 jaar geldig. De einddatum van de geldigheid vindt u op het energielabel. Is deze datum verlopen en wilt u het pand verkopen of verhuren? Dan is het belangrijk om een nieuw energielabel aan te vragen. U mag het pand namelijk niet verkopen of verhuren zonder het energielabel kenbaar te maken. Doet u dit wel, dan riskeert u een boete.
Bent u van plan om uw pand of woning te koop te zetten en wilt u een nieuw energielabel aanvragen? Klik hier en start uw aanvraag direct!