Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

02/04/2022 Admin

Een energielabel aanvragen is verplicht voor verkopers en verhuurders van vastgoed. Het aanvragen hiervan is niet ingewikkeld, maar om het energielabel te kunnen bemachtigen is het tegenwoordig belangrijk om een energiespecialist in te huren. U begint met het aanvragen van het energielabel door de huidige situatie in kaart te brengen met hulp van een energieadviseur. Op basis van het rapport dat hieruit vloeit, krijgt u een energielabel die voor maximaal 10 jaar geldig blijft.

Het energielabel is wettelijk verplicht

Het energielabel is sinds 2008 wettelijk verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Zonder label loopt de verkoper of verhuurder het risico op een boete. Per 1 januari 2021 is het energielabel veranderd. Alhoewel de energie letters nog steeds gebruikt worden, is de manier waarop het energielabel van een gebouw vastgesteld wordt veranderd. Dit heeft ervoor gezorgd dat het voor particulieren niet meer mogelijk is om het energielabel aan te vragen. In plaats daarvan komt er een energieadviseur over de vloer die de woning op de juiste manier kan beoordelen. Dit heeft een accurater energielabel tot gevolg, waardoor potentiële kopers of huurders zich beter kunnen voorbereiden op de verwachte kosten.

Zo wordt de woning gekeurd

Voor het maken van een energielabel kijkt de energieadviseur allereerst naar de CV ketel, de boiler en meters. Hiernaast worden de gebruikte materialen van de gevel, het dak, de deuren en de ramen in kaart gebracht. De energieadviseur kijkt ook naar de mate van isolatie en zelfvoorzienende opties in de woning. Als alle informatie verzameld is, dan stelt de energieadviseur een energielabel op. Hierop staat hoe energiezuinig de woning is op een schaal van G (niet energiezuinig) tot A++++ (volledig zelfvoorzienend). Op het energielabel staat ook omschreven hoe de woning of het gebouw energiezuiniger gemaakt kan worden. Dit helpt de potentiële koper met het maken van energiebewuste keuzes in de toekomst.

De energieadviseur die bij u langs komt berekent als het ware hoeveel energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, het leveren van warm water en ventilatie. De letter die aan het gebouw gekoppeld wordt op basis van de berekening, moet in de verkoop- of verhuur advertentie benoemd worden. Energielabels die voor 1 januari 2021 zijn gemaakt zijn ook 10 jaar geldig, maar als u de woning intussen hebt aangepast dan is het slim om het energielabel opnieuw aan te vragen.

Nieuw energielabel aanvragen na een verbouwing

Is de woning of het bedrijfspand dat u wilt verhuren of verkopen net verbouwt en is het vastgoed hierdoor energiezuiniger geworden? Dan loont het om een nieuw energielabel aan te vragen voordat de woning te huur of te koop word gezet. Het energielabel heeft namelijk invloed op de waarde van het pand, en daarom is het belangrijk om voor een actueel en accuraat energielabel te zorgen.

De gemiddelde prijs voor het aanvragen energielabel

Het aanvragen van een nieuw energielabel brengt in 2022 meer kosten met zich mee. Eigenaren van appartementen betalen gemiddeld € 250 voor de keuring door de energieadviseur. Eigenaren van eengezinswoningen betalen ongeveer € 300. Dit bedrag kan hoger zijn afhankelijk van het type vastgoed en de tijd die de adviseur nodig heeft om het volledige gebouw te inspecteren. Om de aanschaf van een energielabel te vereenvoudigen en goedkoper te maken, onderzoekt het ministerie op dit moment of het mogelijk is om de energiekeuring op afstand te doen. Bent u benieuwd naar wat het aanvragen van een energielabel in uw situatie kost? Neem nu contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Energielabel aanvragen in 4 stappen

Aanvragen energielabel

Het aanvragen van een energielabel is niet ingewikkeld. U kunt namelijk in 4 eenvoudige stappen een energielabel aanvragen via Labelkeuring. De eerste stap is het invullen van een online vragenlijst. Begin met het invoeren van uw persoonlijke gegevens, noteer een voorkeursdatum waarop onze energieadviseur bij u langs kan komen en verstrek vast wat informatie over uw woningtype. Woont u bijvoorbeeld in een appartement of in een eengezinswoning, of heeft u een energielabel nodig voor de verkoop of verhuur van een bedrijfspand? Door ons hier vooraf van op de hoogte te brengen, kunnen wij voor een accurate offerte zorgen.

 

De afspraak inplannen

Als de aanvraag bij ons binnen is gekomen, dan neemt één van onze experts contact met u op voor het maken van een afspraak op locatie. Tijdens dit telefoongesprek is het ook mogelijk om vragen te stellen over hoe de opname precies verloopt. Zo gaat u goed voorbereid aan de slag met het rondleiden van de energieadviseur door uw pand.

 

De energieadviseur ontvangen

Tot de afspraak met de energieadviseur hoeft u niets meer te doen. De energieadviseur staat op de afgesproken datum en het afgesproken tijdstip voor de deur en heeft gemiddeld één uur nodig voor de opname. Tijdens zijn bezoek doet de energieadviseur verschillende metingen en controles om de energiezuinigheid van de woning in te schatten. Het is niet nodig om meubels te verplaatsen, maar zorg er wel voor dat de energieadviseur makkelijk toegang heeft tot onder andere de meterkast.

 

Het nieuwe energielabel ontvangen

Als de energieadviseur de opname heeft gedaan dan wordt er een energierapport opgesteld. Dit rapport kunt u als opdrachtgever ook ontvangen, zodat u precies kunt zien wat de energieadviseur heeft gedaan. Na het bezoek ontvangt u het nieuwe energielabel uiterlijk binnen 5 werkdagen. Na ontvangst van het energielabel kunt u aan de slag met het maken van een volledige advertentie waardoor het verhuren of verkopen van uw pand binnen handbereik is.

 

Kiest u voor een energielabel via Labelkeuring, dan mag u rekenen op een snelle en professionele afhandeling. Wij bieden altijd een snelle service op maat, omdat geen vastgoedeigenaar hetzelfde is. Hiernaast vinden wij nauw contact en een goede persoonlijke band belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat het voor u eenvoudiger is om vragen te stellen. Wij zorgen er in alle gevallen voor dat de energielabel meting soepel verloopt, zodat u als eigenaar gerust aan de slag kunt met het aanvragen van het nieuwe energielabel.

 

Start de aanvraag energielabel direct!

 

PREVIOUS POST