Heb ik als huiseigenaar een energielabel nodig?

16/05/2022 Admin

Op het moment dat u een huis koopt of huurt, ontvangt u het energielabel van de woning. Voor verkopers en verhuurders van woningen is het verplicht om het energielabel te overhandigen, zodat potentiële kopers en huurder vooraf kunnen zien hoe energiezuinig de woning is. In sommige gevallen is het niet verplicht om een energielabel te laten registreren.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label waarop informatie staat over de energiezuinigheid van een woning of appartement. Het label laat zien in welke energieklasse de woning is geplaatst, wat de isolatiewaarden zijn en wat er gedaan kan worden om de woning energiezuiniger te maken. Het label laat ook zien of het eenvoudig is om de woning van het gas te halen. Met het energielabel kunnen potentiële kopers of huurders in één oogopslag zien of een woning energiezuinig is of niet. Dat is fijn, want een energiezuinige woning betekent meer wooncomfort en een lagere energierekening.

Het energielabel verdeeld woningen in klassen A tot en met G. Hierbij is een woning met een A-label het meest zuinig en een woning met een G-label het minst zuinig. Het meest energiezuinige huis is goed geïsoleerd, voorzien van energiezuinige ventilatie, heeft zonnepanelen op het dak en wordt op een energiezuinige manier verwarmd. Het energielabel is vanaf de opnamedatum en registratie voor 10 jaar geldig.

Energielabel verplichting bij verkoop, verhuur en oplevering

Het aanvragen van een definitief energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen met een woonbestemming. Deze verplichting geld sinds 2008. Heeft u de woning voor 2008 gekocht en heeft u sindsdien geen maatregelen getroffen om de woning energiezuiniger te maken? Dan is de kans groot dat u nog geen definitief energielabel heeft. Bent u nu van plan om de woning te verkopen of te verhuren dan moet u een nieuw energielabel aanvragen. Het is echter niet altijd verplicht om een energielabel aan te vragen bij de verkoop of verhuur van huizen.

De energielabel verplichting vervalt bij de verkoop of verhuur van:

  • Beschermde gebouwen volgens de Erfgoedwet;
  • Vrijstaande woningen met een oppervlakte minder dan 50 m²;
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar gebruikt worden;
  • Woningen die geen energie verbruiken.

 

Wijziging in de aanvraag van het energielabel

In 2021 is de manier waarop u een energielabel kunt aanvragen veranderd. In plaats van het definitieve energielabel aan te vragen via een website naar keuze, laat u nu een energieadviseur metingen en controles in huis uitvoeren. De energieadviseur kijkt naar verschillende punten in de woning, waarna er een uitgebreid rapport opgesteld kan worden. Dit zorgt voor een accurater energielabel en zorgt ervoor dat de aanbevelingen actueel zijn.

Omdat er veel mensen zijn die hun woning op dit moment verkopen of verhuren is het belangrijk om op tijd te beginnen met de aanvraag van het energielabel. In de meeste gevallen duurt het na de opname enkele weken tot maanden voor u het geregistreerde en definitieve energielabel ontvangt.

Wanneer heb ik een nieuw energielabel nodig?

De manier van het energielabel aanvragen is veranderd, maar de “oude” energielabels vervallen hierdoor niet. Elk energielabel is 10 jaar geldig. U heeft dus alleen een nieuw energielabel aan te vragen als de woning nog geen energielabel heeft of het energielabel is verlopen. Heeft u de woning energiezuiniger gemaakt in 10 jaar tijd en gaat u de woning nu verhuren of verkopen, dan loont het om een nieuw energielabel aan te vragen. Hoe groener het energielabel, hoe hoger de huur- of verkoopprijs namelijk is.

Bij het daadwerkelijk verkopen en verhuren van een huis is het belangrijk om het definitieve energielabel te overhandigen. Doe u dit niet dan riskeert u een boete. Om de boete te voorkomen en de kans op een snelle verkoop of verhuur te verhogen, kunt u de energieklasse het beste in de advertentie vermelden. Op die manier weet u zeker dat er niets is kan gaan met het energielabel tijdens het verkoop- of verhuurproces. U kunt hier controleren of uw huidige energielabel nog geldig is.

Energielabel aanvragen in 4 eenvoudige stappen

Voor welke energieadviseur u kiest voor de opname, is aan u. Wilt u echter zeker weten dat de energieadviseur snel bij u langs komt en het definitieve label net zo snel binnen is, dan staat ons team graag voor u klaar. Het aanvragen van een definitief energielabel is eenvoudig bij Labelkeuring en heeft u in 4 simpele stappen geregeld.

 

  1. Start uw aanvraag. U start de aanvraag van uw definitieve energielabel door uw postcode, huisnummer en eventuele toevoeging aan ons door te geven. Wilt u het proces versnellen? Geef dan ook direct door op welke dag de energieadviseur het beste bij u langs kan komen.
  2. Plan een afspraak in. Na ontvangst van uw aanvraag neemt één van onze experts contact met u op voor het maken van een afspraak. Tijdens deze afspraak bij u thuis, bekijkt de energieadviseur verschillende punten in de woning. De adviseur voert inspecties en metingen uit, waarna een uitgebreid energierapport opgesteld kan worden.
  3. De energieadviseur doet de opname. De adviseur is gemiddeld één uur bezig met de opname. U hoeft zich niet zo zeer voor te bereiden op het bezoek, maar het is wel fijn als de energieadviseur directe toegang tot de meterkast heeft.
  4. U ontvangt het nieuwe energielabel binnen 5 werkdagen. Zo zorgt ons team ervoor dat u snel aan de slag kunt met de volgende stap in het verhuur- of verkoopproces.

 

Samenwerken met Labelkeuring

Kiest u voor het aanvragen van het definitieve energielabel voor Labelkeuring, dan kiest u voor razendsnelle service op maat. Wij houden nauw contact met u, zodat u precies weet wat er tijdens de aanvraag gaande is. Op die manier gaat u gerust aan de slag met het aanvragen en laten registreren van een nieuw energielabel. Geen zorgen, want ons team zorgt ervoor dat het volledige proces soepel verloopt, zodat u achteraf niet tegen financiële verrassingen aanloopt. Bent u benieuwd wat het kost om een nieuw energielabel aan te vragen in uw situatie? Start uw aanvraag direct en ontvang een vrijblijvende offerte.