Wat is een energielabel en wat kan ik er mee?

16/05/2022 Admin

Wat is mijn energielabel en wanneer heb ik dit energielabel nodig? Een goede vraag voor mensen die een huis zoeken of een huis willen verkopen of verhuren. Het energielabel geeft in een notendop inzicht in de verwachte energierekening en het wooncomfort in de woning. Het is sinds 2008 verplicht om een energielabel te overhandigen bij een woningoverdracht, maar hoe komt u erachter wat het huidige energielabel zegt en of het energielabel nog geldig is? U ontdekt het in dit artikel.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label waarop staat hoe energiezuinig een gebouw is. Dit kan zowel een woonhuis, appartement of utiliteitsgebouw zijn. Naast de bekende energie letters die van A tot G laten zien hoe energiezuinig de woning is, vindt u ook tips op het energielabel. Heeft u een woning of gebouw met een laag energielabel, dan kunt u de tips op het label volgen om het energielabel te verbeteren. Welke stappen u hiervoor kunt zetten, is afhankelijk van de huidige situatie. Een energielabel is 10 jaar geldig en hoeft binnen deze termijn niet opnieuw aangevraagd te worden. Toch loont het om dit wel te doen als u maatregelen heeft getroffen om de woning energiezuiniger te maken.

Waar worden energielabels geregistreerd?

Alle energielabels in Nederland zijn sinds 2015 geregistreerd in een openbaar register. In 2015 werden alle woningen in Nederland namelijk voorzien van een tijdelijk energielabel. Dit label is gebaseerd op een schatting die voortkwam uit de opname van een vergelijkbaar gebouw. Omdat elk gebouw van elkaar verschilt is deze methode niet betrouwbaar. Daarom is de manier van het energielabel aanvragen in 2021 veranderd. De manier waarop het energielabel tot stand komt is hiermee ook veranderd.

Waar wordt het energielabel op gebaseerd?

Het energielabel van uw woning of gebouw wordt gebaseerd op een opname die door een erkende energieadviseur wordt uitgevoerd. De energieadviseur kijkt naar verschillende aspecten van de woning. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de gebruiksoppervlakte van de woning, aanwezige installaties en gebruikte materialen voor de kozijnen en deuren. Hiernaast wordt er naar de isolatiewaarden gekeken en inspecteert de adviseur de woning om tips te kunnen geven over hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden.

Wat is mijn energielabel?

Om erachter te komen wat uw energielabel is kunt u terecht in het openbare register van EP-online. Door uw adresgegevens in te vullen heeft u direct inzage in het energielabel. U kunt hier zien of het label nog geldig is en in welke categorie uw woning valt. Heeft u een A++++ beoordeling, dan woont u in een zeer zuinig huis: mogelijk zelfs energieleverend. Heeft u een G beoordeling, dan is de woning niet energiezuinig en kunt u een hoop maatregelen nemen om het energielabel te verbeteren. Is uw woning na 2011 gebouwd, dan is het niet mogelijk om een A-waardering te ontvangen.

Waarom is het energielabel belangrijk?

Sinds 2008 is het in Nederland verplicht om een energielabel te overhandigen bij de overdracht van een woning. Voor de oplevering of verhuur van een woning is het ook verplicht om het energielabel kenbaar te maken. Gaat u aan de slag met het verkopen of verhuren van een pand, dan is het verstandig om te beginnen met de aanvraag van het energielabel. Het energielabel heeft u namelijk ook nodig voor de verkoop- of verhuuradvertentie. Door de energie letter hierin kenbaar te maken heeft u een grotere kans op een snelle verkoop of verhuur en voorkomt u dat u een boete moet betalen.

Kan ik een woning verkopen of verhuren zonder energielabel?

Nee, het is niet mogelijk om een woning te verkopen of te verhuren zonder energielabel. Als u als particulier een woning verkoopt of verhuurt zonder label dan riskeert u een boete van € 435. Bedrijven die een woning verkopen of verhuren zonder label mogen een boete van € 870 verwachten. De boete ontvangt u per verkochte of verhuurde woning. Het aanvragen van een nieuw energielabel doet u pas wanneer deze is vervallen. Is het energielabel niet meer geldig, dan voorkomt u hoge kosten door een nieuw label aan te vragen. Gemiddeld betaalt u voor een nieuw label namelijk € 100 tot € 250. Dit betekent dat u altijd goedkoper uit bent als u een nieuw label aanvraagt in plaats van de woning te verkopen of te verhuren zonder geldig energielabel.

Hoe kan ik een nieuw energielabel aanvragen?

De manier waarop u een nieuw label kunt aanvragen is in 2021 veranderd. Waar het voorheen mogelijk was om het tijdelijke label om te zetten naar een definitief label met een paar klikken, is het nu verplicht om een energieadviseur in te huren. Vraagt u een nieuw label aan via Labelkeuring, dan is de aanvraag in 4 stappen geregeld. Heeft u de woning onlangs gerenoveerd en is de woning nu energiezuiniger? Dan loont het bij de verkoop of verhuur van uw woning om een nieuw energielabel te bestellen. Hoe groener het label, hoe hoger de verkoop- of verhuurprijs namelijk mag zijn.

Vraag uw nieuwe energielabel aan

Het aanvragen van een nieuw energielabel begint bij het invullen van basisgegevens, zoals de adresgegevens van de woning en uw contactgegevens. Is de aanvraag verzonden, dan nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak met de energieadviseur.

Maak een afspraak met de energieadviseur

De energieadviseur komt bij u langs voor een controle van de woning. De opname duurt gemiddeld 1 uur, waarna de adviseur een energierapport kan opstellen. Op basis hiervan wordt het definitieve energielabel bepaald. U heeft als opdrachtgever inzage in het rapport, zodat u precies weet waar de energie letter en aanbevelingen op gebaseerd zijn.

Ontvang het nieuwe label in slechts 5 werkdagen

Omdat het voor onze klanten belangrijk is dat zij snel kunnen beginnen met de vervolgstappen in het verkoop- of verhuurproces, zorgen wij ervoor dat het definitieve energielabel ook snel beschikbaar is. Na de opname kunt u het definitieve energielabel binnen 5 werkdagen verwachten!

 

Heeft u genoeg gelezen en bent u klaar om de eerste stap te zetten? Klik hier en start de aanvraag van uw nieuwe energielabel direct!