Kan ik een energielabel voor mijn woning aanvragen?

02/04/2022 Admin

Als u in het verleden een woning heeft verkocht of verhuurd, dan was het aanvragen van het definitieve energielabel binnen enkele klikken geregeld. Door een wijziging in de wetgeving is het echter niet meer mogelijk om online een energielabel aan te vragen. Wilt u in 2022 een energielabel aanvragen voor de verkoop of verhuur van uw woning? Dan huurt u een energieadviseur in die bij u langskomt voor een uitgebreide opname. Op basis hiervan wordt er een definitief energielabel gemaakt, waarna u aan de slag kunt met het verkopen of verhuren van uw woning.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label waarop vermeld staat hoe energiezuinig de woning is. Het energielabel kent 7 letters waarmee de energiezuinigheid wordt aangegeven. A staat voor de meest energiezuinige woningen en G voor de minst zuinige woningen. Een energie letter is echter niet het enige wat u kunt vinden op het energielabel. U vindt op het label ook informatie over hoe de woning beter geïsoleerd kan worden en hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden.

Voor kopers is het energielabel zeer waardevol, omdat zij op basis hiervan kunnen inschatten hoe hoog de kosten van gas en licht zijn. Het energielabel zorgt er ook voor dat de nieuwe eigenaar in één oogopslag kan zien welke maatregelen er genomen moeten worden om de woning van het gas af te halen.

Energielabel huis verplicht bij verkoop en verhuur

Met het definitieve energielabel wil onze overheid nieuwe vastgoedeigenaren informeren over de energiezuinigheid van het gebouw. Dit werkt in de meeste gevallen als stimulans om energiebesparende maatregelen te nemen. Het energielabel laat zien welke maatregelen mogelijk zijn. Heeft u een slecht geïsoleerde woning, dan is het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om een warmtepomp te installeren. Op basis van het energielabel kan de koper in één oogopslag zien wat wel en niet mogelijk is.

 

Het is verplicht om een energielabel te tonen in de verhuur- of verkoopadvertentie van uw woning. Begin tijdig met de aanvraag van uw energielabel en plaats geen advertenties zonder het definitieve energielabel. Als u dit wel doet dan riskeert u een boete per verkochte woning. Voor bedrijven of particulieren met meerdere woningen kan het boetebedrag dus flink oplopen.

De voordelen van een hoog energielabel

Er zijn verschillende voordelen van een hoog, ofwel groen, energielabel. Allereerst laat het energielabel dus zien hoe energiezuinig de woning is. De adviezen voor verbetering van de energiezuinigheid geven vervolgens input voor het financieringsplan voor verduurzaming van de woning. Met een accuraat energielabel kunt u zich dus beter voorbereiden op de verwachte kosten voor het verduurzamen van uw woning. Voor verkopers en verhuurder is een groen energielabel erg waardevol. Hoe groener het energielabel, hoe hoger de verkoop- of verhuurprijs namelijk is. Tot slot zorgt een groen energielabel er doorgaans voor dat de woning sneller verkocht of verhuurd is.

Aanvraag energielabel vereenvoudigen

In het verleden was het mogelijk om het energielabel online aan te vragen met een paar klikken. Het definitieve energielabel was hierdoor niet accuraat, en daarom heeft de overheid besloten om de manier van aanvraag te wijzigingen in 2021. Verkoopt of verhuurt u een woning in 2022, dan huurt u een energieadviseur in die bij u over de vloer komt voor een controle van de woning. Om er zeker van te zijn dat u de keuring door een betrouwbare professional laat uitvoeren, kunt u terecht bij Labelkeuring. Wij vereenvoudigen het proces en koppelen u aan een vakkundige expert die voor een soepel verloop van de aanvraag zorgt. U kunt rekenen op:

  • Op maat gemaakte dienstverlening;
  • Een eenvoudige aanvraag van het energielabel;
  • Snel contact met een kundige energieadviseur;
  • Het definitieve energielabel binnen 5 werkdagen.

 

Om het proces van het aanvragen van het energielabel te vereenvoudigen, onderzoekt de overheid op dit moment manieren om de opname te digitaliseren. Dit moet de kosten van het aanvragen van het energielabel in de nabije toekomst verlagen.

Hoeveel kost het om een definitief energielabel aan te vragen?

De kosten van het aanvragen van het energielabel zijn in het afgelopen jaar sterk verhoogd. Dat komt doordat het niet meer mogelijk is om het energielabel online aan te vragen. In plaats hiervan komt er een adviseur bij u langs, en dat kost geld. Voor het aanvragen van een definitief energielabel voor een appartement moet u rekening houden met een bedrag van gemiddeld € 100. De opname van een eengezinswoning duurt langer, waardoor de kosten hiervan ook hoger zijn. In dit geval houd u rekening met een gemiddeld bedrag van € 200.

 

De kosten van het energielabel kunnen variëren en verschillen met enkele euro’s tot honderden euro’s van de schatting. De uiteindelijke kosten zijn onder andere afhankelijk van de gebruiksoppervlakte van de woning. Bent u benieuwd naar wat de opname in uw situatie kost? Neem contact met ons op of start de aanvraag direct en ontvang een vrijblijvende offerte. Zo kunt u goed voorbereid aan de slag met het aanvragen van het definitieve energielabel.

Energielabel woning aanvragen via Labelkeuring

Het aanvragen van een energielabel via Labelkeuring is geregeld in 4 simpele stappen. U ontvangt het definitieve label binnen 5 werkdagen, waardoor u snel aan de slag kunt met de vervolgstappen in het verkoop- of verhuurproces. Het enige wat wij van u nodig hebben is basisinformatie, waaronder het woonadres en uw contactgegevens. Na het aanvragen van het energielabel neemt onze adviseur contact met u op. Tijdens dit eerste contactmoment maakt u een afspraak voor de opname in uw woning. Op de afgesproken dag staat de energieadviseur voor de deur om de opname uit handen te nemen. Hierna gaat de adviseur aan de slag met het uitwerken van het rapport en het opstellen van het definitieve energielabel. Zo zorgen wij ervoor dat het aanvragen van het energielabel een stuk eenvoudiger is.

 

Bij Labelkeuring werken wij met gecertificeerde adviseurs met ruime ervaring. Hierdoor bent u verzekerd van een soepel verloop van de aanvraag en weet u zeker dat er niets misgaat tijdens de opname door de energieadviseur. Zo zorgen wij er samen voor dat u gerust aan de slag gaat met het verkopen of verhuren van uw woning.

Start het opvragen van het energielabel direct!