Heeft elk huis een energielabel?

16/05/2022 Admin

Wat is een energielabel, waarom heb ik een energielabel nodig, heeft elk huis een energielabel en hoe kom ik aan een energielabel? Dit zijn logische vragen voor mensen die op het punt staan om hun woning te verkopen of te verhuren. Geen zorgen, want in dit artikel geven wij antwoord op de 10 meest gestelde vragen over het energielabel.

Wat staat er op het energielabel?

Het energielabel geeft informatie over de energiezuinigheid van elk type woning. Allereerst zal het oog vallen op de energie letter. Woningen worden beoordeeld met een A tot G label, waarbij een A-label het meest groen is en dus energiezuinig. G is de laagste beoordeling en geeft de minst energiezuinige woningen aan. Hiernaast vindt u op het energielabel informatie over hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden. Er worden bijvoorbeeld tips gegeven over hoe de woning beter geïsoleerd kan worden en er wordt inzichtelijk gemaakt of de woning zonder aardgas verwarmd kan worden. Kortom: het energielabel vertelt u niet alleen hoe energiezuinig de woning is, maar ook hoe u de woning zo energiezuinig mogelijk kunt maken.

Wanneer is de aanvraag van het energielabel woning verplicht?

De aanvraag van het energielabel voor uw woning is verplicht op het moment dat u de woning te koop of te huur zet. Heeft u een oud energielabel, dan is het niet altijd verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen. Een energielabel is namelijk 10 jaar geldig. Verkoopt of verhuurt u de woning terwijl het energielabel nog geldig is, dan is het niet nodig om het label opnieuw aan te vragen. Toch loont het om dat wel te doen als u de woning intussen energiezuiniger heeft gemaakt. Een groener energielabel betekent namelijk dat de huur- of verkoopprijs van de woning verhoogd mag worden.

Waar wordt het energielabel van mijn huis op gebaseerd?

Sinds 2015 heeft elke woning in Nederland een voorlopig energielabel. Dit was een schatting op basis van vergelijkbare woningen waar een opname is gedaan. Omdat deze manier van werken verouderd is, is het sinds 2021 verplicht om een energieadviseur in te schakelen bij de vernieuwing of eerste registratie van een energielabel. De energieadviseur komt bij u langs voor een opname van de woning, waarna het nieuwe energielabel wordt gemaakt en geregistreerd bij EP-Online.

Hoe vraag ik een nieuw energielabel aan?

Het aanvragen van een nieuw energielabel is niet ingewikkeld. Als het oude label is verlopen dan kunt u binnen enkele klikken een afspraak inplannen met een energieadviseur naar keuze. Tijdens de afspraak kijkt de energieadviseur naar verschillende punten in de woning. Zo wordt er onder andere gekeken naar de Cv-installatie en boiler, de vloer-, muur- en dakisolatie en de gebruikte materialen voor de deuren, kozijnen en het dak. Hoe meer zelfvoorzienend het huis is, hoe groener het energielabel.

Wanneer gebruik ik het energielabel?

U gebruikt het energielabel op verschillende momenten. Allereerst heeft u het energielabel nodig voor de definitieve verkoop of verhuur. Overhandigt u het label niet aan de nieuwe eigenaar of huurder, dan riskeert u een boete. Particulieren betalen € 435 per verkochte of verhuurde woning zonder energielabel. Bedrijven die woningen verkopen kunnen een boete van € 870 per verkochte of verhuurde woning verwachten. Hiernaast gebruikt u het energielabel voor de verhuur- of verkoopadvertentie. Door de energie letter hierin te vermelden is de kans op een snelle verkoop of verhuur hoger en weet u zeker dat u de boete voorkomt. Het nieuwe energielabel is immers al binnen!

Hoe maak ik mijn huis energiezuiniger?

Er zijn talloze manieren om uw woning energiezuiniger te maken. Allereerst kunt u investeren in zonnepanelen en een waterpomp om de woning zelfvoorzienend te maken. Hiernaast kunt u isolerende maatregelen treffen, door bijvoorbeeld voor nieuwe isolatie te kiezen. U kunt hierbij ook overwegen om de deuren, kozijnen en ramen te vervangen met hoog isolerend materiaal en dubbel glas. Investeert u in het verduurzamen van uw huis, dan zorgt u er bovendien voor dat het wooncomfort omhoog gaat. Het energiezuiniger maken van uw woning is dus niet alleen prettig voor uw portemonnee op de lange termijn!

Hoe zit het met het label voor energieleverende woningen?

Omdat steeds meer mensen zelf energie opwekken, komen energieleverende woningen steeds vaker voor. Tot op heden is er geen apart energielabel voor energieleverende woningen. Dergelijke woningen worden bestempeld met een A++++ label. Dit is de hoogste klasse in de beoordeling, maar vertelt potentiële kopers en huurders niet direct dat de woning energie kan leveren.

Wat als ik als koper of huurder geen energielabel heb ontvangen?

Huiseigenaren en verhuurders zijn verplicht om een (digitaal) afschrift van het energielabel te delen. Heeft u het energielabel niet ontvangen, dan moet u als eerst contact maken met de verkoper of verhuurder. Lukt u niet om een energielabel te ontvangen via de verhuurder of verkoper, dan kunt u dit melden bij de ILT. De ITL zal een brief versturen waarna de verkoper of verhuurder 4 weken de tijd krijgt om het energielabel alsnog te overhandigen. Als dit niet gebeurt dan moet de verhuurder of verkoper een boete betalen.

Hoe hoog is de boete als ik mijn huis verkoop zonder energielabel?

Hoe hoog de boete is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als u de woning verkoopt of verhuurt als particulier zonder energielabel, dan bedraagt de boete € 435 per woning. Verkoopt of verhuurt u een woning als bedrijf zonder energielabel, dan bedraagt de boete € 870 per woning. Het aanvragen van een nieuw energielabel kost u gemiddeld € 100 tot € 250, afhankelijk van de grootte van de woning. U bent dus altijd goedkoper uit als u tijdig een energielabel aanvraagt en de woning niet verkoopt of verhuurt zonder energielabel.

Waar kan ik een energielabel aanvragen?

Een energielabel aanvragen doet u in 4 simpele stappen bij Labelkeuring. U begint met de aanvraag door uw postcode en huisnummer in te voeren en een telefoonnummer met ons te delen. Wij nemen contact met u op om een afspraak te maken, waarna de energieadviseur een opname in uw woning verzorgt. Na de opname is uw nieuwe energielabel binnen 5 werkdagen binnen. Zo simpel kan het zijn!

 

Heeft u genoeg informatie en bent u klaar om de eerste stap te zetten? Start hier de aanvraag voor uw nieuwe energielabel!