Hoe kan ik een energielabel opvragen?

02/04/2022 Admin

Een energielabel opvragen kunt u in 2022 niet meer zelf aanpakken. In plaats hiervan huurt u een energieadviseur in die het gebouw inspecteert, waarna er een rapport wordt opgesteld en het energielabel wordt afgegeven. Op het energielabel staat onder andere hoe energiezuinig een gebouw is en welke maatregelen er genomen kunnen worden om het gebouw energiezuiniger te maken.

Is een energielabel opvragen verplicht?

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van appartementen en woningen. Verkoopt u een beschermd gebouw of een fabriekshal? Dan is het aanvragen van het energielabel niet verplicht. Het energielabel bevat informatie over de energiezuinigheid van het gebouw. Hierop kunt u aflezen of de woning veel of weinig energie verbruikt. De meest zuinige woningen krijgen een A-label en de minst zuinige woningen een G-label. Op het energielabel staat ook omschreven hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden en of de woning makkelijk van het gas af kan.

 

Om een woning van het gas te halen is het soms nodig om het dak, de vloer en de muren extra te isoleren. Daarom staat er op het energielabel ook informatie over hoe goed de woning geïsoleerd is. Is de woning nog niet voldoende geïsoleerd, dan staat er ook omschreven hoe het dak, de vloeren en de ramen van de woning optimaal geïsoleerd kunnen worden.

Het huidige energielabel checken

Energielabels zijn voor 10 jaar geldig, maar het is goed mogelijk dat u in 10 jaar tijd energiezuinige maatregelen heeft getroffen. Daarom is het slim om bij de verkoop of verhuur van uw woning het energielabel te checken. Dit kunt u snel en eenvoudig zelf doen via een energielabel checker online. Het energielabel dat hieruit vloeit kan echter verouderd zijn, omdat het gebaseerd is op algemeen beschikbare informatie over uw woning of appartement. Om een actueel energielabel in handen te krijgen huurt u een energieadviseur in die uw woning op verschillende punten controleert.

 

De adviseur kijkt allereerst naar de meterkast, de aanwezige cv-ketel en de boiler. Hierna worden de materialen die gebruikt zijn voor de gevel, het dak, de ramen en de deuren in kaart gebracht. Hiernaast kijkt de adviseur ook naar de isolatiewaarden in de woning. De adviseur berekent hoeveel energie er nodig is om het gebouw te verwarmen en te ventileren. Op basis van alle informatie wordt er een letter aan het energielabel toegewezen.

Energielabel vermelden in de verkoop- of verhuuradvertentie

Verkopers en verhuurders zijn verplicht om het energielabel te vermelden in de verkoop- of verhuuradvertentie. Als u dit niet doet, dan riskeert u een boete. De boete bedraagt sinds 1 november 2021 voor een particuliere verkoper € 435. Bedrijven die woningen verkopen betalen € 870 boete als de woningen zonder een definitief energielabel worden verkocht. U kunt voorkomen dat u deze boete betaald door de energieadviseur op tijd in te schakelen.

 

Het opvragen van het definitieve energielabel is door de nieuwe werkwijze duurder geworden. Vastgoedeigenaren moeten rekening houden met een investering van gemiddeld € 100 tot € 200 om het definitieve energielabel te ontvangen. Voorlopige energielabels zijn bij de verkoop of verhuur van een woning niet geldig. Om de kosten van het opvragen van het energielabel te drukken, onderzoekt het ministerie op dit moment mogelijkheden voor het uitvoeren van een energiekeuring op afstand.

Energielabel aanvragen in 4 stappen

Het energielabel opvragen doet u snel en eenvoudig bij Labelkeuring. Onze experts zorgen ervoor dat het energielabel binnen 5 werkdagen in handen is, waardoor u snel verder kunt met de volgende stap in het verkoop- of verhuurproces. U vraagt het nieuwe energielabel van uw woning op in 4 simpele stappen.

Stap 1: het energielabel opvragen 

Het begint allemaal met een contactmoment. De eerste stap is het doorgeven van basisgegevens, waaronder het woonadres waarvoor u het energielabel aanvraagt en uw e-mailadres. Wij vragen ook naar informatie over het pand en de omgeving voor een goede voorbereiding op het huisbezoek. Zo vragen wij bijvoorbeeld naar hoe u woont: in een ééngezinswoning of een appartement. Het is ook belangrijk om door te geven of u de woning gaat verkopen of verhuren. Op basis van deze informatie maakt ons team een offerte, zodat u goed voorbereid aan de slag gaat met uw energielabel opvragen.

Stap 2: afspraak inplannen met de energieadviseur

Als uw gegevens bij ons zijn binnengekomen, dan nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak voor een huisbezoek. Tijdens dit bezoek neemt de energieadviseur alle benodigde informatie op in uw woning. U krijgt tijdens het eerste telefoongesprek de ruimte om vragen te stellen, zodat u zich goed kunt voorbereiden op het bezoek van de energieadviseur.

 

Stap 3: het energierapport opstellen 

Op de afgesproken datum en het afgesproken tijdstip staat de energieadviseur bij u voor de deur. Hij of zij heeft gemiddeld 1 uur nodig voor de volledige opname. Tijdens deze opname zal de adviseur verschillende metingen en controles uitvoeren om de energiezuinigheid goed in te kunnen schatten. Na het bezoek wordt het rapport opgesteld, waar u uiteraard ook inzicht in heeft.

Stap 4: het nieuwe energielabel ontvangen

Na het opstellen van het rapport wordt het energielabel opgesteld. Hierin noteert de energieadviseur welke maatregelen er getroffen moeten worden om de energiezuinigheid van de woning te optimaliseren. U ziet in dit rapport tevens welke controles en metingen er zijn uitgevoerd en waar het energielabel op gebaseerd is. Na ontvangst van het energielabel kunt u aan de slag met het plaatsen van de verhuur- of verkoopadvertentie.

 

Wilt u het energielabel opvragen via Labelkeuring, dan mag u rekenen op de expertise en kunde van doorgewinterde professionals. Omdat geen verkoper of verhuurder hetzelfde is, werken wij met een snelle service op maat. Zo weet u zeker dat de dienstverlening is afgestemd op uw behoeften. Hiernaast bieden wij alle ruimte voor het stellen van vragen voor, tijdens en na de opname. Zo gaat u altijd goed voorbereid én met een gerust hart aan de slag met het opvragen van een nieuw energielabel voor een vaste en schappelijke prijs.

Start het opvragen van het energielabel direct!