Kan ik mijn energielabel laten checken?

02/04/2022 Admin

Als u van plan bent om uw woning te verkopen of te verhuren dan moet u een energielabel aanvragen. Een energielabel is echter 10 jaar geldig, waardoor het niet altijd verplicht is om een nieuw energielabel aan te vragen. Wilt u uw energielabel checken, dan bestaan er verschillende online tools die inzicht geven in het huidige energielabel. Toch loont het soms om de woning op het moment van verkoop of verhuur opnieuw te laten inspecteren.

Energielabel checken via een online energielabel checker

U kunt het huidige energielabel checken op EP-online door uw postcode en huisnummer in de zoekbalk in te toetsen. U ziet op deze website van de Rijksoverheid in één oogopslag wanneer de laatste opname is geweest en of het energielabel nog geldig is. Is het huidige energielabel nog geldig, dan hoeft u geen nieuw energielabel aan te vragen voor het verkopen of verhuren van uw woning. Toch loont het in sommige gevallen om opnieuw een energielabel aan te vragen.

Het is namelijk goed mogelijk dat u in de geldigheidsperiode van het energielabel, energiebesparende maatregelen heeft genomen. Hierdoor is de energiezuinigheid van uw woning mogelijk hoger dan op het huidige energielabel staat. In dit geval loont het om een nieuw energielabel aan te vragen. Hoe groener het energielabel, hoe hoger de verkoop- of verhuurprijs van de woning namelijk is.

Energielabel checken met hulp van een energieadviseur

Om een nieuw energielabel aan te vragen onderneemt u een aantal stappen. Het is niet meer mogelijk om het energielabel via een online aanbieder aan te vragen. In plaats daarvan komt er een energieadviseur bij u over de vloer die een uitgebreide opname verzorgt. Op basis van de informatie die de adviseur verzamelt, wordt er een rapport opgesteld en kan er een definitief energielabel bepaald worden. Op het energielabel vindt u tevens informatie over hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden, hoe hoog de isolatiewaarden zijn en of de woning eenvoudig van het gas gehaald kan worden.

Een nieuw energielabel aanvragen bij verkoop en verhuur van woningen is verplicht

Het is verplicht om een energielabel aan te vragen voordat u een woning te koop zet of verhuurt. Met het energielabel kan de potentiële koper of huurder namelijk inschatten hoe hoog de kosten voor het gebruik van het gebouw worden. Laat u een woning bouwen, dan is het bij de oplevering ook verplicht om een energielabel te ontvangen. De belangrijkste reden voor verplichting van het energielabel is bewustwording. De overheid probeert mensen met het energielabel bewust te maken van de mogelijkheden en het huidige energieverbruik.

Dit staat er op het energielabel

Op het energielabel staat meer dan de bekende energie letter. Het label maakt de energiezuinigheid inzichtelijk met een beoordeling van A tot G. Hierbij is een A-label het meest zuinig en een G-label het minst zuinig. Naast de letter vindt u ook informatie over welke maatregelen er getroffen kunnen worden om de energiezuinigheid te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een warmtepomp of het laten plaatsen van zonnepanelen. Het energielabel laat in één oogopslag zien of dergelijke aanpassingen mogelijk zijn of niet.

Hiernaast biedt het energielabel informatie over de isolatiewaarden in de woning. Op basis hiervan kan de koper of huurder ook inschatten of het plaatsen van een warmtepomp bijvoorbeeld mogelijk is. Zijn de isolatiewaarden te laag, dan heeft de installatie van een warmtepomp geen zin en moet de woning eerst beter geïsoleerd worden. Kortom: het energielabel biedt informatie over de energiezuinigheid van de woning én maakt inzichtelijk wat er nodig is om de energiezuinigheid van de woning te verhogen. Het energielabel is 10 jaar geldig. Ook als er intussen wijzigingen in de woning zijn aangebracht.

Deze gebouwen kunt u verkopen zonder energielabel

Het is voor alle verkopers en verhuurders van woningen verplicht om een energielabel aan te vragen. Verkoopt of verhuurt u een appartement, dan moet u dus ook een energielabel aanvragen. Er zijn een aantal uitzonderingen waarin het aanvragen van een energielabel niet verplicht is.

 

Bij de verkoop of verhuur van:

  • Beschermde monumenten;
  • Bedrijfshallen en opslagruimtes;
  • Vrijstaand gebouw met een kleinere gebruiksoppervlakte dan 50 m²;
  • Gebouwen met een religieuze functie;
  • Recreatiewoningen die niet langer dan 4 maanden per jaar bewoond worden;
  • Gebouwen die geen energie verbruiken;
  • Tijdelijke gebouwen zoals noodlokalen of bouwketen.

Eerst energielabel aanvragen, dan de advertentie publiceren

Verkoopt u een gebouw waarbij de aanvraag van een energielabel verplicht is, dan is het belangrijk om eerst het energielabel aan te vragen en daarna de advertentie te publiceren. Publiceert u een advertentie voor de verkoop of verhuur van een woning zonder het energielabel kenbaar te maken, dan riskeert u een boete. Deze boete kan voor particuliere verkopers oplopen tot € 435 per verkochte woning. Bedrijven die woningen verkopen moeten rekenen op een boete van € 870 per verkochte of verhuurde woning zonder geldig energielabel.

Uw energielabel aanvragen bij Labelkeuring

Wilt u het energielabel aanvragen op een simpele manier, dan bent u bij Labelkeuring aan het juiste adres. U kunt het label aanvragen in 4 stappen en het is mogelijk om het definitieve label al binnen 5 werkdagen te ontvangen. U hoeft dus geen weken tot maanden te wachten tot de energieadviseur bij u langskomt, maar kunt door onze snelle service ook sneller aan de slag met het verkopen of verhuren van uw woning.

 

Het begint allemaal met het achterlaten van uw gegevens. Onze energieadviseur neemt vervolgens zo snel mogelijk contact met u op voor het maken van een afspraak voor de opname. Tijdens de opname worden er verschillende controles en metingen uitgevoerd. De adviseur kijkt bijvoorbeeld naar de meterstanden, de isolatiewaarde en aanwezige voorzieningen die de woning energiezuiniger maken. Op basis van deze controles stelt de adviseur een rapport op, waarna het definitieve energielabel wordt gemaakt. U kunt het rapport inzien, zodat u precies weet op basis waarvan het energielabel is gemaakt.

 

Bent u benieuwd naar hoe ons team u kan helpen met het snel en soepel aanvragen van een nieuw energielabel? Neem nu contact met ons op voor meer informatie of start direct met de aanvraag van een nieuw energielabel.