Heeft een bedrijfspand ook een energielabel nodig?

16/05/2022 Admin

Dat huiseigenaren een energielabel nodig hebben bij de verkoop of verhuur van de woning is bij veel eigenaren bekend, maar hoe zit het als u een bedrijfspand gaat verkopen of verhuren? Heeft een bedrijfspand ook een energielabel nodig en hoe wordt dit energielabel bedrijfspanden opgesteld? U ontdekt het in dit artikel.

Energielabel bedrijfspanden aanvragen

Voor bedrijven gelden er andere regels dan voor particuliere vastgoedeigenaren. Allereerst is het belangrijk om te weten dat er 3 basisregels zijn waarbij het energielabel een grote rol speelt:

 

  • het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van bedrijfspanden;
  • alle kantoren in Nederland moeten per 01-01-2023 minimaal een energielabel C hebben;
  • het energielabel moet zichtbaar zijn bij de entree van het bedrijfspand.

 

Elk energielabel is 10 jaar geldig. Of uw energielabel nog geldig is kunt u controleren met deze tool van de Rijksoverheid. U kunt hier ook in één oogopslag zien welk label er is toegewezen aan het bedrijfspand. Is het label nog geldig, maar heeft u binnen de geldigheidstermijn energiebesparende maatregelen getroffen? Dan loont het om een nieuw energielabel aan te vragen voordat het oude label verloopt. Een groener energielabel betekent namelijk dat u het pand voor meer geld kunt verkopen of verhuren.

Energielabel bedrijfspand verplicht in 2022

Het energielabel bedrijfspand is verplicht bij de verkoop of verhuur van het pand. Verkoopt of verhuurt u het pand zonder energielabel, dan riskeert u een boete van € 870 per verkocht of verhuurd gebouw. Deze boete wordt uitgegeven door de Inspectie Leefomgeving & Transport. Alhoewel de handhaving hierop in 2021 achterwege bleef, geeft de ILT in 2022 aan scherper te gaan controleren op de aanwezigheid van een geldig label bij de verkoop en verhuur van bedrijfspanden. De energielabelverplichting geldt voor deze bedrijfspanden:

  • kantoren;
  • publieke panden waaronder bibliotheken;
  • horecagelegenheden;
  • sportgebouwen;
  • winkelpanden;
  • onderwijspanden.

 

Verkoopt u industriële bedrijfspanden dan geldt de verplichting voor het afgeven van een energielabel niet. Hetzelfde geldt voor beschermde gebouwen of gebouwen die geen energie verbruiken. Heeft u een vrijstaand kantoor, kleiner dan 50 m²? Dan is het ook niet verplicht om een energielabel aan te vragen.

Zo zit het met het energielabel C voor kantoren

Op 1 januari 2023 wordt het voor kantoren groter dan 100 m² verplicht om minimaal een energielabel C te registreren. Is dit niet mogelijk, omdat het pand niet aan de voorwaarden voldoet dan mag u het pand vanaf deze datum niet meer als kantoor gebruiken. Er zijn echter uitzonderingen. Zo hoeft het gebouw geen energielabel C te hebben als u minder dan 50% van de gebruiksoppervlakte van het pand als kantoor gebruikt. Heeft u een kantoor in een beschermd monument of een tijdelijk gebouw? Dan hoeft u zich ook niet aan de regel te houden. Met tijdelijk wordt een pand dat binnen 2 jaar gesloopt wordt bedoeld.

 

Alle uitzonderingen op een rij

Voor het verkopen, verhuren en opleveren van vastgoed is het in de meeste gevallen verplicht om een energielabel aan te vragen. Dit is niet het geval bij de verkoop of verhuur van:

 

  1. beschermde monumenten;
  2. vrijstaande kantoren kleiner dan 50 m²;
  3. bedrijfspanden die geen energie verbruiken;
  4. tijdelijke panden die binnen 2 jaar gesloopt worden;
  5. kantoren die minder dan 50% van de volledige gebruiksoppervlakte van het bedrijfspand in gebruik nemen.

Het energielabel verplicht zichtbaar maken

In sommige gevallen is het verplicht om het energielabel bij de entree van het bedrijfspand op te hangen. Dit mag direct bij de ingang zijn. Bijvoorbeeld op de plattegrond. Het is ook toegestaan om het energielabel zichtbaar te maken bij de receptie. Dit is verplicht als er regelmatig bezoekers in het gebouw aanwezig zijn of het totale gebruiksoppervlak groter is dan 250 m². Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, bibliotheken, supermarkten en overdekte winkelcentra.

Overheidsgebouwen die groter zijn dan 250 m² en openbaar toegankelijk zijn, moeten het energielabel ook zichtbaar maken voor bezoekers. Huurt de overheidsinstantie het gebouw, dan gelden dezelfde regels. Is het gebouw eigendom van de overheid dan worden de regels aangescherpt. Op het energielabel staan namelijk aanbevelingen die gevolgd kunnen worden om het gebouw energiezuiniger te maken. Heeft de overheid een gebouw in eigen beheer, dan moeten alle maatregelen binnen 10 jaar genomen zijn.

Een nieuw energielabel bedrijfspanden aanvragen

Is het energielabel verlopen of heeft u binnen de termijn maatregelen genomen om het pand energiezuiniger te maken, dan heeft u een nieuw energielabel nodig. U vraagt het nieuwe energielabel voor bedrijfspanden aan in slechts 4 stappen én voor een vaste, duidelijke prijs die wij vooraf met u bespreken. Dit is wat u van Labelkeuring als partner mag verwachten.

 

Stap 1: verstuur uw gegevens

U begint met het invullen van een aantal basisgegevens. Denk bijvoorbeeld aan de adresgegevens van het bedrijfspand, uw contactgegevens en informatie over wat voor bedrijfspand het gaat. Hoe meer informatie wij van u ontvangen, hoe accurater de offerte is.

 

Stap 2: het eerste contactmoment

Als wij uw gegevens hebben ontvangen dan neemt één van onze energieadviseurs contact met u op. Tijdens dit contactmoment is er ruimte om vragen te stellen en een afspraak te maken voor een bezoek. Tijdens dit bezoek doet de energieadviseur verschillende metingen en controles, waarna er een accuraat energielabel opgesteld kan worden.

 

Stap 3: de energieadviseur op bezoek

Tijdens het bezoek begeleidt u de adviseur door het pand. De adviseur kijkt naar verschillende aspecten van het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezige installaties, meterstanden en gebruikte materialen voor isolatie. Op basis van normen gesteld door de overheid, zorgt de energieadviseur voor een complete opname van het pand.

 

Stap 4: het definitieve energielabel ontvangen

Na het bezoek hoeft u als vastgoedeigenaar geen actie meer te ondernemen. Onze adviseur stelt het rapport op, waarna er een definitief energielabel wordt afgegeven en geregistreerd in het openbare register van de Rijksoverheid. U ontvangt het energielabel na het bezoek van de adviseur al binnen 5 werkdagen, waardoor u snel verder kunt met de volgende stappen in het verkoop- of verhuurproces.

 

Bent u benieuwd naar de kosten voor een volledige opname van uw bedrijfspand? Start uw aanvraag direct en u ontvangt zo snel mogelijk een vrijblijvende offerte!

NEXT POST